Startside
NYHETER
HISTORIKK
EGNE HUNDER
AVELSHUNDER
KULL
VALPER
KENNELSAMLING
GRATULERER
RESULTATER
TIL MINNE
LINKERFree Guestbook from Bravenet.com

MARIT`s SIDE OM
 HUNDEMASSASJE

 

Jeg er nå ferdig utdannet Diplomert Hundemassør. Eksamen ble tatt i Stockholm desember-07

Vi lever i en tid der velbefinnende og helse har fått mer oppmerksomhet. Dette gjelder også for våre firbente venner. Hundemassøren behandler hunden med helkroppsmassasje, stresspunktmassasje, bindevevsmassasje, myk kiropraktikk og stretching.

Alle hunder kan få muskelspenninger. Spenninger betyr smerte for hunden og via sitt kroppsspråk forsøker hunden å fortelle oss at noe er galt. Mentalt kan den vise aggresivitet, stress, redsel eller irritasjon. Fysiske tegn på smerte kan være at hunden er veldig svai i ryggen, halter, unngår berøring eller visse bevegelser, som å hoppe eller gå i trapper. Det kan også "bare" være at hunden ikke er så lydhør/ivrig som før, og vi tenker at det er et treningsproblem, men så kan det i realiteten være et muskelproblem.

Det er mange gode grunner for å massere hunden. En del hunder som er spesielt utsatt for muskel og skjellettplager er f.eks. agilityhunder, bruks- og tjenestehunder. Denne gruppen av hunder kan ha veldig godt av massasje som forebyggende behandling. Men det er viktig å legge merke til at alle hunder trenger massasje; store hunder og små hunder, selv om de ikke er syke. Dette både for å forebygge og myke opp muskulatur og skjelett.

Hundemassasje har så mange positive effekter at man kan si at det er like viktig for dens helsemessige velbefinnende som fysisk aktivitet, fòring, børsting, kloklipp og tannpuss.

 

Her får Hero massasje av sin matmor Veronica

Noe av massasjens positive effekter:

Massasje setter i gang en rekke reaksjoner i hundens kropp. Massasjen gir trykk og tøyningseffekter på hud, muskler, nerver og blodkar. Dette bidrar til økt blodsirkulasjon, og transporten av næring og oksygen går mer effektivt ut til musklene, som igjen blir mer føyelige og smidige.

Gjennom berøring frigjøres antistresshormoner, og hundene blir roligere og mer harmonisk. Dette fordi massasje øker oxytocin og minsker adrenalin produksjonen.

En kan forebygge skader som strekninger og muskelbrister med regelmessig massasje og hunden får bedre bevegelsesfrihet.

Hundens utskillelsesorgan påvirkes også under massasje slik at kroppen skiller seg med avfallsstoffer raskere. Hunden må kanskje tisse eller bæsje direkte etter behandlingen ettersom nyrer og mage/tarmsystemet kommer i gang. Bedrer fordøyelsen, og hjelper mot forstoppelse. Det forebygger også bl.a. kolikk.

Massasjen setter fart på lymfesystemet, og ettersom det er en del av kroppens immunforsvar blir hunden mer motstandsdyktig mot sykdommer. Hevelser som skyldes væskeansamlinger forhindres når lymfevæsken renner raskere.

Leddvæsken stimuleres og trykket på leddene minskes. Eldre hunder som er stive, særlig i hofteledd og korbein får hjelp av massasjen. Sjansen for å få forkalkninger reduseres ved massasje, samt at utviklingen av eksisterende forkalkning bremses.

Ved at stoffskiftet i hud og talgkjertler øker får hunden en frisk og skinnende pels.